Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2009 20:42 - Положителни новини (и една гнусна)
Автор: stoqncho Категория: Политика   
Прочетен: 1233 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 19.12.2009 17:46


     Нека не си кривим душата - финансовата криза смаза България. Паника, несигурност, откачени лихви по депозити и кредити доведоха до какви ли не прогнози за спад. Най-чудовищния от тях - 7%. Най-лошото стечение на обстоятелствата се виждаше в заем от Световната банка. Дефицита обаче беше намален, не се допусна дефлация, не се застраши фискалния резерв. По едно време се чуха слухове за разтуряне на валутния борд и курс на лева от порядъка 1:4 за евро. Добре, че те бяха тиражирани из негледаеми телевизии и непопулярни вестници, за да няма отново паника. Както и да го погледнем, струва ми се, че най-лошото май приключи. Ех, за някои то изобщо не е започвало, но то е валидно за онези, които постоянно дерзаят, учат се, развиват се, специализират се. За тях криза нямаше. Но хей, това са малко хора.
     Положителната новина е, че в днешния брой на в.Капитал излиза голямо интервю на вицепремиера Симеон Дянков, в което той дава оценка за изтеклата финансова година. В него имаме четири добри новини: 
        1)   От факта, че икономиката ни тази година ще се свие с по-малко от очакваното следва, че приходите догодина в бюджета ще са по-високи.
        2)    Икономиката се очаква да има спад от 0,6 % (догодина). Това е следствие отново от по-малкия спад тази година.
       3)  В другия положителен пункт е много стриктното начало на програмното бюджетиране (трябваше да опре ножа в кокала), което е провокирано от намалените разходи и свития републикански бюджет. Ще бъде предложен списък на приоритетни области, които да получат финансиране, ако бъдат увеличени новите приходи.
         4)    И най-, ама най-важното нещо е, че първото, което ще се направи, е да се дадат 350 млн. лева за реформата в здрвеопазването. Внимание, висока степен на готовност за следене на това намерение. Ако това бъде направено, мисля че трябва да запалим свещ.
     Разбира се, главен приоритет през целия мандат е приемането в еврозоната. Има вероятност още догодина страната ни да бъде одобрена за валутния механизъм ERM ІІ.
     И на този фон едни двама титани на словото вчера ме накараха да побеснея. Янето и Волен. Красавци. Единия бил гей, другия - безплоден. Сексуалната ориентация на някакъв политически гном не ме засяга, но да си позволиш да кажеш, че съжаляваш еди-кой-си, че е безплоден, бих ти казал да си .... спазвам тона. Гнусни сте. Кръгли нули сте и двамата, но хей, Волен може да е всякакъв, но и там има граница и тя не може да се пристъпва. Научете се на ЕТИКА и МОРАЛ... Дотогава никога няма да правите каквото и да е политика, още повече да участвате в голямата такава. Точка по въпроса.


Тагове:   новини,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: stoqncho
Категория: Политика
Прочетен: 113096
Постинги: 28
Коментари: 135
Гласове: 379
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031