Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2009 13:29 - Въпрос на възпитание ли е?
Автор: stoqncho Категория: Политика   
Прочетен: 7505 Коментари: 18 Гласове:
6

Последна промяна: 02.12.2009 14:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Преди близо седмица в УНСС се проведе среща-дискусия с финансовия министър Симеон Дянков. В нея бяха обсъдени посоките за излизане и възстановяване от кризата в България, а и в света. И понеже в блога на krizata въпросите, касаещи изложението бяха много добре разработени, то аз искам да обърна внимание на един друг факт от срещата.

А именно на това, че финансовия спец на правителството закъсня с 20 минути от първоначално обявения час на лекцията. Това може да ви се стори много педантично, а на някои и цинично в стил „хах, гледай го пък тоя”. Но отговарям с две много подходящи поговорки : „Дявола е в детайла” и огледалния й образ: „Малкото камъче обръща колата”. Да не говорим, че на въпросната лекция имаше един елемент, който се обади три пъти без да е получил думата и накрая се наложи ректора да му я отнеме след като той сам си я взе.

Да, може да счетем, че си е едно естествено последствие това от манталитета ни, но пък г-н Дянков все пак е работил не къде да е, а в САЩ. Там, както е добре известно, думичката дисциплина има огромно значение. Не ми се ще да вярвам, че всеки ден топ икономиста на институцията идвал на работа в 8,20 вместо в 8. А пък това било прието в рамките на нормалното. Та се питам въпрос на възпитание ли е това или може би някакъв неосъществен балкански комплекс за величие. По какъв начин да си обясним следните факти.

Ахмед Доган нарича Бойко Борисов „мухльо”, премиера не му остава длъжен и казва, че ще му бие два шамара. През 2007 г. в нощта на местните избори пресконференцията на БСП закъсня с един час, за да могат червените да оправдаят катастрофалната загуба и видимата нужда от предсрочни избори. Между впрочем защо никога не е дадено точно разписание кога трябва да започнат тези пресконференции. По телевизиите винаги чуваме казионната реплика „всеки момент се очаква да започне.”

Елементарното махленско поведение не е в интерес на никого. Не отива на нито един политик, министър, кмет. Точността и акурантноста са в основата на доверието Липсата им е  грозно и глупаво. Тези неща правят лошо впечатление.

В противовес ще опиша вчерашната презентация на изпълнителния директор на Кока-Кола за България в УНСС. Началния й час беше обявен за 18,30. В 18,20 водещия на  презентацита беше на мястото си и в уречения час започна презентацията. Добре, как този човек успя да дойде да работи в България и не се научи на порядките да закъснява. Как пък той успя да дойде навреме. Предвидлив е май, нали?

Но един приятел много добре описа закъснението на вицепремиера с думите: „Нали знаеш, у нас ако не закъснееш с половин час, не те приемат за „голяма работа”.

 

П.П Сега след малко лекция в университета ще проведе министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Заложил съм на 20 минути закъснение, а някои и на 30. Ще видим развръзката.

 




Тагове:   въпрос,   възпитание,


Гласувай:
6



1. nicodima - Плевнелиев ще дойде навреме. Той ...
02.12.2009 13:36
Плевнелиев ще дойде навреме. Той няма мания за величие : )...
Но нищо не е сигурно...
Постингът ти е актуален. "Кока-Кола" няма право на закъснения. Те знаят, че ако 20 минути не са на пазара, рискът да ги сменят е голям. Политиците обаче не са на това мнение, защото загубите на доверие им се натрупват постепенно. Като се усетят, вече е късно...
цитирай
2. nicodima - Извинявай, пак влизам,
02.12.2009 13:47
но ме накара да се замисля.
Проблемът на нашите политици е, че тотално им липсва уважението към хората, които са ги избрали. Ако го имаше уважението, 20-те минути закъснение щяха да са най-малкият грях. Пред огромните далавери, които постоянно ни бодат очите напоследък... Човек започва да си мисли - ами тоя щом е способен да не ме уважава, да ми губи времето, утре кой знае какви нередни неща може да направи за моя сметка... Българинът е зареден с недоверие към управляващите, а те и нищо не правят да го завоюват малко по малко. Напротив, всеки дошъл на власт, прави всичко възможно да разочарова... И това не е от вчера... Чети политическата сатира на Ботев и Алеко Константинов и друго не ти трябва...
цитирай
3. rpatel - Японците имат една поговорка. Ако ...
02.12.2009 13:52
Японците имат една поговорка. Ако закъсняваш за работа, значи не уважаваш колегите си, ако идваш прекалено рано, значи не цениш собственото си време, така, че най-добре идвай в точния момент! Мисля, че са прави. Да, нищо толкова фатално не е станало, но това определено не прави добро впечатление и издава липсата на уважение към хората, които са там навреме и чието време ти губиш заради липсата на точност!
цитирай
4. анонимен - яваш-яваш
02.12.2009 16:36
Каква е разликата между маняна и яваш-яваш.
Яваш-яваш е същото като маняна, но не е толкова припряно.
цитирай
5. stoqncho - Права беше nicodima
02.12.2009 16:47
14,58 ч. Министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев вече е в залата и по план започва лекцията си в 15,00. Типично за немски възпитаник. Успя да препотвърди моето добро впечатление за него, което имам още преди да стане министър. Най-същественото в казаното от министъра беше изразеното му желание за стратегия как да изглежда България след 15 години. За пръв път го чуваме това като заявена цел, а именно устойчивото развитие на нацията. Искрено му желая успех.
цитирай
6. nicodima - Радвам се, че познах!
02.12.2009 17:20
В този човек няма напрежение, няма неудовлетвореност, има вътрешно равновесие, естествено е да се очаква да е отговорен... Дано!
За Дянков и някои други - виж блога на miralyub, може и да си го посещавал, но не съм те срещала там, затова си позволявам да ти го посоча.
цитирай
7. анонимен - абе Стоянчо
02.12.2009 17:21
Абе дете, абе момко..... написал си за закъснението на министъра. Написал си и за някакво отнемане на думата на елемент и т.н. Опитваш се да вкараш някаква фина критика по повърхността. Никъде няма коментар за съдържанието. Ако ти се накапеш с горчица от Хот-Дога ти, и някой те види, значи ли, че си мърляч в живота? Спести времето на останалите, да ти четата виртуалните размишления. Определено няма какво умно да кажеш в постинга ти.
цитирай
8. stoqncho - Елементарно е
02.12.2009 17:30
Посочих мотива да напиша поста с двете поговорки. Не коментирам казаното от министъра, защото казвам, че в блога на krizata въпросното съдържание е анализарано достатъчно добре... о, ама ти не си го чел този пост. Няма какво повече да кажа елементарни друже. Ти четеш, както и коментираш - "по повърхността".
цитирай
9. анонимен - моето момче, по-добре сравни твоето CV с това на
02.12.2009 22:10
С Дянков..пък тогава коментирай
въпрос на възпитание
Сн Серафимова
цитирай
10. stoqncho - Поздрав...
02.12.2009 23:06
Ето това е начин да се изкаже мнение. Моите най-искрени адмирации към г-жа Серафимова. Това е истински стил. Кратко и ясно. Нямам право на мнение. Но на г-н Дянков много преди да стане министър съм му свалял шапка, да не кажа по-силни думи. Доказан професионалист. Поздрави госпожа. Много искрени!
цитирай
11. анонимен - Голямата точност не уголемява малката пица.
03.12.2009 00:33
Не се притеснявай толкова за 20-те минути. Аз пък имам приятел китаец, който следвайки китайската философия на живота, ми каза "Ако видя, че ще изпусна автобуса ако не се затичам - не се затичвам. Другия път автобуса ще дойде на време." Мъдро нали?
цитирай
12. nicodima - Бог е в детайла : )
03.12.2009 08:37
Малките неща в живота, на които ние не обръщаме особено внимание, са отражение на нашия вътрешен мир. Безспорно няма как да се мерят CV-тата на един 19 годишен младеж и на 39 годишен доказан професионалист. Но богатото CV не означава, че неговият притежател е извън сферата на коментарите и критиката, пък от когото и да са те, стига да са мотивирани. Моят син е малко по-малък от Стоян, но вече виждам в него потенциалния емигрант - не от икономическа принуда, а от чисто морални съображения - отвращение от нашата действителност. Нека не затваряме устите на младите - белким ни оправят!
цитирай
13. streetsmart - Браво, nicodima
03.12.2009 13:28
Взе ми думите от устата. Младостта не е порок, а потенциал. Кой знае къде ще стигне Стоянчо след 20 г.
Колкото до възпитанието на Г-н Дянков, той отдавна ни показа, че не му е приоритет. Явно през годините като икономически консултант на закъсали правителства е свикнал да се държи като единствения бял човек, който може да си напише името. Не коментирам професионалните му качества, вероятно ги има, но арогантността му минава граници. Така че, 20 минути закъснение са му най-малкия проблем.
цитирай
14. prado - Прав е Стоянчо. Въпрос - ако поръчаш ...
04.12.2009 09:01
Прав е Стоянчо .
Въпрос - ако поръчаш пица и извикаш "Бърза помощ" едновременно, кой ще закъснее?
цитирай
15. анонимен - И какъв е изводът от напъна ти да р...
19.12.2009 20:37
И какъв е изводът от напъна ти да родиш преждевременно със секцио нещо умно? Вие гледате като сеирджии кой колко закъснява, а това са заети хора, не са като вас да търкат банките и чиновете и да чакат лекцията. Хаха, да ти имам неподплатеното самочувствие, да търсиш кусури на министрите, че закъснявали. Ти и другите сигурно никога не закъснявате за лекции или за срещи. Хайде по-кротко. А колкото за Колата, те никога не закъсняват, защото е опасно за бизнеса им, ще изтърват глупавите хора, които ги пият и развалят здравето си.
цитирай
16. stoqncho - НЕ закъснявам за разлика от теб АНОНИМКО!
19.12.2009 20:56
Да е ясно - аз не закъснявам (нито за лекции, нито за срещи) , но много пъти ми се е случвало да ми закъсняват. Какво тъпо оправдание - били министри. Какво като - няма горни и долни етажи, всички ходим по земята. И запомни едно - във всеки циник се крие разочарован идеалист.
цитирай
17. анонимен - "акурантноста" ...
19.12.2009 20:58
"акурантноста"

Една безплатна лекция - "навреме" и без 20 минутно закъснение: правописът на думата е "акуратността". Не е акуратно да правиш забележки на другите, а да не пишеш правилно и акуратно една обикновена дума. Нали точността е преди всичко, другото, ако не сме акуратни, ще е "Елементарно махленско поведение"
цитирай
18. анонимен - Няма да коментирам колко правилно и ...
21.12.2009 16:58
Няма да коментирам колко правилно и коректно мислиш, не за друго, ами защото нямам нито причина, нито резон, а и нито от икономика разбирам, нито от стопанство. Но искам все пак да те поправя и същевременно фиксирам относно "точността и акуратносТа". Да въпрос на елементарно възпитание е най-накрая или пък както казваше баба ми на село "ивенчуали" да разбрем, че маркуча и шлауха са две еднакви неща.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stoqncho
Категория: Политика
Прочетен: 113658
Постинги: 28
Коментари: 135
Гласове: 379
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930