Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2008 08:37 - За смачканите надежди на едно момче с надежди
Автор: stoqncho Категория: Политика   
Прочетен: 4704 Коментари: 15 Гласове:
0

Последна промяна: 16.04.2008 16:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В последно време слушахме всеки ден за подобряващата се икономческа ситуация в България. Бизнес климата се подобрява, икономиката расте постоянно, преките чуждестранни инвестиции се увеличават. Това буди много надежди, нали? Надежди, че у нас има перспектива. Надежди, че вече започваме да късаме ориенталското у нас и да бъдем европейци в истинския смисъл на думата. Надежди, че ще започна да виждам всички граждани на тази страна усмихнати всеки ден. Надежди, че има шанс и ние с последователност и много усилия да постигнем висшите цели, към които ни насочват тези същите европейци, които така бясно искаме да настигнем.

Но май не е било така. Защото тона на новините се смени в последните седмици. Чухме как политиците и мафията са се сраснали. Не че и досега не сме го чували, но този път има факти за това. Убиха Георги Стоев. Така и не разбрахме той мутра ли е, писател ли е, журналист ли е (само прочетете Стандарт, Труд и Монитор от 08.04.2008 г. и ще видите, че и трите май са верни, но коя е ИСТИНСКАТА ИСТИНА?). Говори ли той всъщност истината. Но в едно съм сигурен. И той като Емил Кюлев, Георги Илиев, Илия Павлов и куп други вече е обречен на забрава. Вече никоя телевизия не се интересува какво се случва с версиите за убийството и разследването. А са минали едва два дни от извършването на покушението.

А на мен ми казват, че съм дете на демокрацията, защото съм роден през 1990г. Слушал съм какви ли не работи как демокрацията е нещо върховно, как тя е най-доброто, от което се нуждаем. Тя е била панацея на репресивния комунизъм. И това буди много надежди. И така сега едно момче с много надежди е унило. Защото май пред неговите очи се смачкват неговите надежди, а то нищо не може да направи. А има още хиляди като мен. Някой ще се погрижи ли за тези хиляди надежди да се сбъднат?



Тагове:   момче,   надежди,


Гласувай:
0



1. stone - кой да се погрижи, бе братле
09.04.2008 09:48
ако не ние самите? ти изброяваш майка си, баща си, дядо си и баба си - ами това са тези хора, които всеки 4 години си избират управлението. не мисля, че ние има на кого да се сърдим - говоря за нас, българите, като цяло. разбира се, има прогресивни, интелигентни хора, които не са доволни от избора на обществото, но той е факт и с писане по форумите няма да го променим. има си други механизми - избори, стачки, митинги... и в краен случай емиграция - дано не стигаш дотам ;-)
цитирай
2. lubopitka - Надеждата се раздава като топъл ...
09.04.2008 09:57
Надеждата се раздава като топъл хляб..Всеки я предлага и раздава..но никои не се замисля за качеството на това което продава...Дават се надежди, но кой да ги изпълни и кой да гарантира за тях..Оставени сме да вярваме на неща,които само замъгляват съзнанието ни и после,като разберем,че ще си останем само и единствено с надеждите и нищо повече,разко се преземяваме и се връщаме към реалността.Именно икономическият статус,развитието на бизнеса и растежа на икономиката.поражда тази надежда ,че нещата ще се подобрят,и че вече няма да сме онази държава която полюем толкова време....ама както ти казваш.май ще си останем само с надеждата...не че ще ни е за пръв път така да се разочароваме ама пък може с времето да свикнем...но мисля че бодобрение все пак наистина ще има...не се знае кога обаче..
цитирай
3. анонимен - Браво!
09.04.2008 10:15
Браво бе момче! Малко сме обаче младите хора, които разсъждават като нас и лесно се манипулират. Бярват на какво ли не. А унинието няма да нисвърши работа уви, защото ние трябва да се погрижим за себе си.
цитирай
4. viovioi - Не унивай, не губи надежда!
09.04.2008 10:25
Живота е пред теб. Остави ги малоумните бандити и политици да се стрелят колкото си искат! Има и други хубави неща около нас:)
цитирай
5. анонимен - nadejda nqma!
09.04.2008 10:27
Kakto se vijda, ti si umno mom4e, zatova si stqgai bagaja i dim da te nqma. Az razbrah na 22 4e tazi strana ne zaslujava da sy6testvuva, zashtoto tova, koeto vijdame sega, e sram za korenite ni. Potyvame... dobre 4e si proumql tezi ne6ta na 18, ima6 vreme da se mahne6 i da si izgradi6 dostoen jivot. Tuk tova nqma da stane. Nishto ne stava nito s obrazovanie, nito s trud...tyjno no fakt
цитирай
6. lubopitka - така си е. . за младите май най-до...
09.04.2008 10:44
така си е..за младите май най-добрият избор е емиграцията..тук нито има бъдеще,нито ще има..Навсякъде и по реклами и телевизията ни приканват да си останем тук и да не бягаме другаде .. ама поне да ни дадът повод да останем..то с това икономическо управление,с тазни ни политика и въобще цялото развитие на държавата...как ни гледат да се задоволим с еднои голямо нищо...
цитирай
7. duhovnost - Ако няма духовност у хората моето ...
09.04.2008 11:02
Ако няма духовност у хората моето момче, всичко е обречено! Много хора крадат и дерибействат като за последно, защото си мислят, че няма възмездие за причиненото зло и няма карма, че няма живот след смъртта...
цитирай
8. анонимен - Ти що
09.04.2008 11:02
вместо да ходиш да гониш пичетата по дискотеките се занимаваш с глупости?
цитирай
9. nadagr - Дааа,митинги,стачки,прав е stone,
09.04.2008 11:32
но има ли обществена енергия за тях?Не я ли разпиляват с тези показни убийства.Да се чувстваме смачкани и унизени,това е целта на властимащите.И да не можем да направим един смислен жест като гласимащи.
Поздрави за поста и за мисленето!
цитирай
10. patilan - ....!
09.04.2008 12:45
Щом само на 17 години вече задаваш такива въпроси, то гарантирам ти, че на 25 ще имаш отговорите.

Все пак и аз ще ти дам моята версия.
Като човек, които доста години не е пребивавал в Б-я, не отварял вестник, блог или кавито и да било новини ще ти кажа нещо, на което първо няма да повярваш. Но всичко си идва с времето!!
1. България се подобрява и то как....
Знаеш ли че за периода 45-89 година има повече от 220 000 човека, изезнали? Подозирма че не си чувал за лагерите смъртта в Ловеч и Белене. По една елементарна сметка, това прави по 5000 човека на година! Какво ще кажеш за това? Това са обикновени хора като тебе, правещи точно това като тебе, задаващи НЕУДОБНИ въпроси.
Абстрахираи се за малко и си представи че пишеш този блог преди 20-30 години. Това автоматично ти гарантира лагер. Децата ти няма да имат право на образование по високо от средно, ще имат досиета и ще работят само каквото и дадат за максимум средна заплата.
Това може и да ти звучи като филм на ужасите, но е било дйствителност.
2. За последните 6-7 години, средното възнаграждение се е увеличило около 2 пъти, а безработица практически липсва. През 2001, безработицата беше 18%, проблемът на много хора не беше колко взимат, а как да си намерят каквато и да е работа.
Като се замислиш, нещата са се променили значително.

3. Наблюдавай оплакващите се! Българинът е крайно потаен и прикрит. От мои лични наблюдения мога да тикажа, че колкото един човек е по-добре (финансово, обществено), то толкова повече се оплаква. Като страничен наблюдател мога да ти кажа, че за тези 6-7 години оплакващите се са се увеличили драстично!
Хората които обаче изнасят всичко на плещите си и са за окайване, стискат зъби и борят.

4. Рано или късно всеки човек прави един избор в живота си, които предопределя цялата му съдба. За съжаление хората правят този избор несъзнателно, а нещастниците които осъзнаят, че всъщност са имали избор.... за тях обикновено е твърде късно.

Изборът е следният - Да се оставиш животът да те води (влачи), да вярваш че някой си, родители, работодател държава, бог или незнам кой си ще се погрижат за тебе!
Или да осъзнаеш че ти си господар на живота си, да се научиш, че това което ти се случва е единствено защото си направил съответният избор ( за съжаление погрешните решения на родителите ни също влияят). Това което трябва да се научиш да правиш е да правиш мъдри и обосновани решения в живота си. Не се оставяи други да решават вместо тебе - родители, приятели, политици. В противен случай ще се окаже че прекарваш повечето си време чоплейки семки и псувайки политици, хамериканци, еврей, руснаци, марсианци и незнма кои си още.
цитирай
11. killu -
09.04.2008 16:35
Хващай си шапката момче и бягай, скоро тук ще става по страшно така че докато още си на 18 си хващай партакешите и бягай.
цитирай
12. анонимен - АА ДА БЕ!
09.04.2008 17:33
Точно тъй Патилане 220 000 изчезнали до 1989г.аз пък казвам,че са 2 милиона,изчезналите.Вървял съм пеш в полунощ в крайградски квартали по лошо осветени улици.Как не изчезнах се чудя?Никой в целия град нямаше решетки на вратите и прозорците си.Никога не съм чувал стрелби и бомби.Имаше недостиг на работници в държавните фирми.Давах за автобусен билет 6 стотинки.За хляба 26 или 34 ст.Никой не си спираше парното,нямаше просяци и клошари.Бягай на запад момче.Тук криминалите разрушиха тая процъфтяваща държава.Влез в някой тамошен университет с някаква стипендия.Изкарай го,после и специализация.След 7-8 години се върни,ако си струва.Сега има интернет,сателитна телевизия.Нищо няма да загубиш.
цитирай
13. patilan - @ анонимният дядка!
09.04.2008 18:58
Дядка защото говориш като дядка.

Ти не разбираш ли че няма никаква промяна в Б-я. Разликата е че има по-свободни медии, които ти показват цялата помия. Преди Канала ти е пускал фабрикувани новини. А сега ти показват цялата грозотия.

Георги Стоев ти го каза в очи, и за това си умря човека. Сик и Вис са групировки на ДС ченгета и на Луканов. Населението е трябвало да се 'сплашва', не вече не става по легален път, за това .... по нелегален.

А за този хляб за 26 ст. и билет по 6 ст. сега трябва да се извиниш на младите и осоебно на автора, защото такива като него и мене плащат дълговете ви.

Как ще обясниш 4ри банкрута на държавата за 55 години?
цитирай
14. анонимен - ПАТИЛАНЧО ПАНЧО!
09.04.2008 20:12
Не казвай Дядка,а "Чичо,защо пак кашляш".Ти хептен ме състари.Както и да е.Има огромна промяна в Б-я.То е,че стана една бандитска държава.Още на първите свободни митинги през ноември,имаше разни кресльовци.Кой бил "набеден" за кражби,кой за изнасилване,кой за побои.Те самите го казваха по микрофоните.И все набедени.Чисти като утринна роса,като вода ненапита.Невинно лежали из татовите зандани.Еле минаха 2-3-5 години и всички разбрахме за какво иде реч.Каква я предат тия синковци и какви ги вършат.Като заляха страната ни в кръв и насилие.Можеш да си говориш всичко.Обаче,че е имало тая криминална престъпност не можеш го каза и доказа.Живков наистина си беше диктатор.И мутра,но в добрия смисъл на думата.А там където начело на държавата е една такава мутра,просто няма място за други тъмни мутри и субекти.Щото ще ядат сопата.А как я ядяха знаят много хора.И той здраво я размахваше и не се лигавеше.Никак не се церемонеше с криминалите.За две момчета на 23-25 години не се смили.Разстреляха ги,щото бяха обрали банка и ранили или убили служителка.Мисля,че тя не пострада сериозно.
Преди Канала предаваше за любимите ти Хамериканци и много на телевизора не съм разчитал.Виждал съм с очите си какво е било. Имаше си българска клюкарска агенция "от ухо на ухо" и нищо скрито-покрито не оставаше.Имаше си БиБиСи и Свободна Европа.СИК и ВИС са групировки от сегашната ни демократична действителност.Хич не ме интерсува тоя капитал,той червен ли е или син.Той си е капитал. А най-лошото е че българският капитал е престъпен и бандитски вече 100 години.Не е той някакъв порядъчен и градивен като в някои западни държави.У нас никога не е бил такъв.И никога няма и да бъде.Колко ще ви пати главата с него охоооо.Ама гордейте се,нали е "Мейд ин Бългерия"
Никви извинения няма да получиш за тоя хляб от 26 стотинки.Изработили сме си го,ядяхме го и ни беше сладък.Не сме го крали.Имаше добър стопански,икономически елит тогава въпреки някои недостатъци на плановата икономика.Това не бяха сегашните некадърници и тиквеници дето на две магарета сламата не могат разделят.Все едно какви са бесепари,седесари и т.н.
цитирай
15. primavera - Комплименти...
04.01.2011 15:18
Наистина, ако така разсъждават децата на демокрацията, България по-лесно ще се измъкне от калта. Знаеш ли миличък, в далечния 10.11.1989г. аз имах рожден ден и навършвах 33 години. Наистина можеш да ме разбереш колко съм била щастлива в този ден с мисълта, че ето сега в разцвета на младостта ми, силна, изпълнена с идеи и амбиции ще се реализирам!... Колко е далечен за теб този ден, а за мен сякаш беше вчера... Днес работя в Италия, моите амбиции видяха бял свят, защото съм упорита и не се страхувам, но корумпираните вездесъщи задушиха всичко, унищожиха, смачкаха... дори 3-ма млади хора, мои приятели и колеги, виждайки убитите си плодове на тежък труд и лишения, си отидоха от земния свят, оставяйки непорасналите си деца,без родителска ласка... безсилието пред същите тези "демократи" на държавни служби ги убиха. Но как да ги осъдиш -"демократите". Не можеш, мое мило момче!!! Нито за техния прекъснат живот, нито за моето бягство от Родината, нито за твоята, вече зряла младост! Нямам съвет... не съществуват рецепти! Дано вие, днешните млади хора насочите България по верния път!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stoqncho
Категория: Политика
Прочетен: 113811
Постинги: 28
Коментари: 135
Гласове: 379
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930